Večna pot 2, 1000 Ljubljana
Telefon: +386-1-200 7802
Fax: +386-1-257 3589
E-naslov: info@gozdis.si
Kako do nas?
sl
en

Mednarodni dan biotske raznovrstnosti 2020


Datum objave: 22.05.2020

Leta 1992 je bila v Rio de Janeiru sprejeta Konvencija o biotski raznovrstnosti. V spomin na ta dan je 22. maj razglašen za mednarodni dan biotske raznovrstnosti. Slovenija je postala članica konvencije leta 1996 in od takrat ta dan obeležujemo tudi pri nas, letos poteka z geslom »Rešitve so v naravi!«. Namen tega dneva je okrepiti razumevanje in zavedanje pomembnosti ohranjanja narave in vrst. Upadanje biotske raznovrstnosti je ena izmed največjih groženj človeštvu v svetovnem, evropskem pa tudi slovenskem merilu.

Slovenija ima relativno visoko stopnjo ohranjenosti biotske raznovrstnosti, kar se kaže tudi v zelo visokem deležu ozemlja države, vključenega v omrežje Natura 2000, ki zajema 37,2 % površine Slovenije, od tega okoli 70 % predstavljajo gozdovi.

Gozdovi imajo izredno pomembno vlogo pri zagotavljanju in ohranjanju raznovrstnosti. Varovanje biotske raznovrstnosti v gozdovih, tako na vrstnem kot na genetskem nivoju, je ključnega pomena za dolgoročni razvoj gozdov in za njihovo prilagajanje na spremembe v okolju. Tega se zavedamo tudi na Gozdarskem inštitutu Slovenije, kjer se varovanje biotske raznovrstnosti in ukrepi za prilagajanje gozdov na podnebne spremembe vršijo tudi v okviru evropskih projektov LIFE, kot so LIFE-IP NATURA.SI (krepitev upravljanja Nature 2000 v Sloveniji), LIFE ARTEMIS (zmanjševanje škodljivih vplivov invazivnih tujerodnih vrst na biotsko raznovrstnost), LIFEGENMON (razvoj sistema monitoringa genetske pestrosti gozdov), LIFE SySTEMIC (sonaravno gospodarjenje z gozdovi v času podnebnih sprememb) idr.
IzpostavljenoNaša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?
Ne strinjam se