Večna pot 2, 1000 Ljubljana
Telefon: +386-1-200 7802
Fax: +386-1-257 3589
E-naslov: info@gozdis.si
Kako do nas?
sl
en

Najnovejši podrobni rezultati analiz kakovosti lesnih pelet


Datum objave: 05.06.2013

Objavljamo poročilo s podrobnimi podatki o kakovosti lesnih pelet .

Po podrobnejšem pregledu rezultatov primerjalnega testa 20 vzorcev pelet v Sloveniji smo ugotovili, da so nekatere izmerjene vrednosti na meji še dopustnega za posamezni kakovostni razred. V želji po čim večji korektnosti do posameznih ponudnikov in tudi do uporabnikov, smo v nekaj primerih opravili dodatne meritve. Rezultati dodatnih meritev so razen v enem primeru potrdili pravilnost prvotne uvrstitve v posamezni kakovostni razred. Le pri enem izmed vzorcev so dodatne meritve pokazale nekoliko boljšo kakovost kot prvotno izmerjen vzorec. Gre za ponudnika GIPO d.o.o. – BIOPELET GIPO, kjer je bila mehanska obstojnost nekoliko višja, kot prvotno izmerjena, in se zato peleti na podlagi obravnavanih kriterijev uvrščajo v kakovostni razred B. Pri teh peletih so vse ostale izmerjene vrednosti (vsebnost vode, pepel, energetska vrednost in gostota nasutja) ustrezne za kakovostni razred A1.

V razred neustreznih pelet so se prvotno uvrstili zgolj zaradi nizke mehanske obstojnosti pelet, kjer je bila izmerjena vrednost tik pod mejno vrednostjo. Z dodatnimi meritvami mehanske obstojnosti pelet iz iste 15 kg vreče smo ugotovili, da je mehanska obstojnost na podlagi štirih dodatnih meritev (skupaj šest meritev) 97,1 % in ne 96,36 % kakor smo prvotno objavili. Ker gre za mejne vrednosti in ker je lahko vsaka meritev obremenjena z določeno napako meritve ter napako zaradi sistema vzorčenja, menimo, da je korektno, da pelete BIOPELET GIPO uvrstimo v skupino za potrošnika priporočljivih pelet in ne v skupino tistih, ki jih ne priporočamo. Poleg tega pa lahko omenimo še dejstvo, da ima ta ponudnik na deklaraciji od vseh ponudnikov, ki smo jih zajeli v našo analizo, največ pravilno navedenih podatkov.
 

Aktualne novice in druge kratke prispevke Oddelka za gozdno tehniko in ekonomiko lahko spremljate tudi na Facebooku.IzpostavljenoNaša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?
Ne strinjam se