Večna pot 2, 1000 Ljubljana
Telefon: +386-1-200 7802
Fax: +386-1-257 3589
E-naslov: info@gozdis.si
Kako do nas?
sl
en

Obnova gozdov s sadnjo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE


Datum objave: 28.05.2020

V preteklih letih so naravne ujme v slovenskem gozdnem prostoru pustile velikopovršinske poškodbe. Za uspešno sanacijo gozdov je potreben premislek o ustrezni obnovi gozda. Podnebne spremembe in pogostejše naravne ujme lahko v prihodnje prizadenejo gozdove v še večji meri kot do sedaj. Zato se poraja vprašanje, ali bo tradicionalna obnova gozda s prevladujočim naravnim pomlajevanjem ali sadnjo smreke zagotavljala stabilen in zdrav gozd tudi v manj ugodnih podnebnih razmerah.

 

Na študijskem območju v Dolnjih Ložinah na Kočevskem bo Gozdarski inštitut Slovenije v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE na 5 ha testiral kombiniran pristop obnove gozda s sadnjo rastišču prilagojenih avtohtonih drevesnih vrst in naravne obnove. Cilj je osnovati stabilen gospodarski gozd, ki bo zagotavljal trajnost funkcij v spremenjenih podnebnih razmerah. Načrtuje se, da bo sadnja izvedena letos jeseni, uspešnost obnove pa se bo spremljala do leta 2026, ko se projekt konča.

Več o jesenski sadnji in pomenu obnove gozda si lahko preberete na spletni strani projekta CARE4CLIMATE.


Slika 1: Terenske meritve za pripravo izvedbenega načrta jesenske obnove gozda. (foto: Jure Žlogar)

 
IzpostavljenoNaša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?
Ne strinjam se