Večna pot 2, 1000 Ljubljana
Telefon: +386-1-200 7802
Fax: +386-1-257 3589
E-naslov: info@gozdis.si
Kako do nas?
sl
en

Pragozdovi in gozdni rezervati v Sloveniji


Datum objave: 12.03.2020

V Sloveniji imamo 170 gozdnih rezervatov in 14 pragozdnih ostankov. To so posebna območja, ki so obdržala svojo originalno strukturo, saj v ta območja človek s svojim delovanjem še ni posegal. Gozdovi so v teh območjih prepuščeni naravnim procesom, v njih je ogromno stoječe in ležeče odmrle lesne mase.

Ohranjenost slovenskih gozdov je rezultat načrtnega gospodarjenja več generacij in ne le slučajnost. Leta 1892 se je gozdar dr. Leopold Hufnagel, ki je skrbel za Auerspergove gozdove na kočevskem, zavestno odločil, da bo del gozdov izločil iz gospodarjenja in s tem prihranil pragozdne ostanke za naslednje generacije. Na tem območju so med prvimi v Evropi prepovedali goloseke, ki so bili po 2. svetovni vojni v Sloveniji prepovedani z zakonom.

Naš sodelavec, doc. dr. Lado Kutnar, je za spletno stran I FEEL SLOVENIA zapisal zanimiva dejstva o slovenskih pragozdnih ostankih in rezervatih.

Vabljeni k branju!

Prispevek dostopen na: slovenia.si/this-is-slovenia/slovenian-pr-lovenian-primeval-forests/


Slika 1: Gozdni rezervat Strmec (foto: doc. dr. Lado Kutnar)





Izpostavljeno























Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?
Ne strinjam se