Večna pot 2, 1000 Ljubljana
Telefon: +386-1-200 7802
Fax: +386-1-257 3589
E-naslov: info@gozdis.si
Kako do nas?
sl
en

Test lesnih peletov na slovenskem trgu 2014


Datum objave: 09.09.2014

Zveza potrošnikov Slovenije je v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije tudi v letu 2014 preverila kakovost lesnih peletov, ki so naprodaj v večjih trgovskih centrih po vsej Sloveniji.

Rezultati testa so glede kakovosti peletov spodbudnejši kot lani, a je njihova raznolikost na trgu še vedno velika. Tudi letos je možno kupiti pelete tako slabe kot dobre kakovosti, pri čemer višja cena ni nujno kazalec boljših. Za vzorce v vrečah po 15 kilogramov smo odšteli med 3,69 in 5,59 EUR. Na prvih treh mestih so se znašli tako najdražji kot skoraj najcenejši peleti.

Podrobnosti:
Analiza je bila narejena na enem naključno izbranem vzorcu, zato ni nujno, da odraža stanje celotne proizvodnje, nakazuje pa na problem zagotavljanja stalne kakovosti.
Najboljše zagotovilo kakovosti so neodvisni certifikati, v Evropi sta to: DINplus in EN Plus (A1 in A2).

Tudi če kakšen proizvajalec ne dosega določenega mejnega pogoja, to še ne pomeni, da so peleti neustrezni za uporabo, le razvrstiti jih ni mogoče po razredih, ki jih navaja standard.


(PDF, 300 kB)

Objavil: Iztok Sinjur
IzpostavljenoNaša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?
Ne strinjam se