Večna pot 2, 1000 Ljubljana
Telefon: +386-1-200 7802
Fax: +386-1-257 3589
E-naslov: info@gozdis.si
Kako do nas?
sl
en

Določitev invazivnosti in tveganja zaradi gliv iz rodu Dothiostroma


Status: aktiven
: dr. Barbara Piškur, prof. dr. Dušan Jurc
Oddelek: Oddelek za varstvo gozdov
Sodelavci:

dr. Nikica Ogris, Tine Hauptman

Partnerji:

Povezava do uradne strani

www.forestry.gov.uk/fr/INFD-8RVERQ
www.cost.eu/domains_actions/fps/Actions/FP1102

Opis projekta

Dothistroma pini in D. septosporum sta morfološko težko ločljivi vrsti, ki povzročata okužbe več kot 82 vrst borov. Medtem ko je vrsta D. septosporum razširjena po celem svetu, pa je vrsta D. pini prisotna v ZDA, Rusiji in v nekaterih EU-državah. Intenziteta okužb in simptomov se je močno povečala v zadnjem času, vzrok temu pa še ni znan.
V Sloveniji želimo ugotoviti pojavnost posamezne vrste, zastopanost in dovzetnost posameznih borovih vrst za okužbo. S sodelovanjem v akciji COST FP1102 želimo vzpostaviti znanstveno sodelovanje s strokovnjaki, ki se z omenjenim kompleksom Dothistroma ukvarjajo, sodelovati želimo pri izmenjavi izkušenj in izolatov ter s tem pomagati pri razrešitvi strukture omenjenega kompleksa na širšem evropskem območju. S sodelovanjem v akciji FP1102 bomo pridobili tudi informacije o možnih ukrepih za zajezitev oz nadzor omenjene bolezni.
Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?
Ne strinjam se