Večna pot 2, 1000 Ljubljana
Telefon: +386-1-200 7802
Fax: +386-1-257 3589
E-naslov: info@gozdis.si
Kako do nas?
sl
en

Izhodišča za izboljšanje metodologije poročanja o emisijah toplogrednih plinov v povezavi z rabo tal, spremembo rabe tal in gozdarstvom


Status: aktiven
: dr. Primož Simončič in dr. Boštjan Mali
Oddelek: Oddelek za načrtovanje in monitoring gozdov in krajine
Sodelavci:
Partnerji: Kmetijski inštitut Slovenije

Predstavitev problematike

Slovenija je kot polnopravna članica Evropske skupnosti, vsako leto dolžna poročati o emisijah oz. ponorih toplogrednih plinov (TGP). Eden najpomembnejših sektorjev v nacionalnem poročanju o emisijah in ponorih TGP, je sektor rabe tal, spremembe rabe tal in gozdarstvo. Kljub temu, da so danes na voljo različni podatkovni viri (podatki vzorčnih inventur, satelitski posnetki, podatki različnih letalskih snemanj ter različnih satelitskih raziskovanj), se veliko držav, ki so vključene vUNFCCC/KP poročanje, spopada s problemi spremljanja površin rabe tal in sprememb rabe tal v času. Metodologija določanja posameznih nacionalnih kategorij oz. razredov rab in zajem podatkov, sta se s časom zaradi evropske politike spreminjala, kar je glavni vzrok nerealnih sprememb rabe tal.

Delovni sklopi

DS1 Razvoj metodologije za spremljanje sprememb rabe tal za celotno območje Slovenije.

DS2 Testiranje metodologije in korekcija matrike sprememb rabe tal.

DS3 Predlog metod zbiranja in obdelave podatkov o zalogah ogljika.

DS4 Prenos znanja in informacije.
Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?
Ne strinjam se