Večna pot 2, 1000 Ljubljana
Telefon: +386-1-200 7802
Fax: +386-1-257 3589
E-naslov: info@gozdis.si
Kako do nas?
sl
en

Razvoj prognostičnih osnov za varstvo gozdov v Sloveniji


Status: zaključen
: dr. Nikica Ogris
Oddelek: Oddelek za varstvo gozdov
Sodelavci:
Partnerji:

Na Gozdarskem inštitutu Slovenije (GIS) deluje poročevalska, prognostično-diagnostična služba za gozdove (PDP), ki je bila ustanovljena s pravilnikom o varstvu gozdov. Prognostični del PDP službe ni nikoli zaživel. Poglavitni vzrok za to je v tem, ker ni bil vzpostavljen ustrezen informacijski sistem. Delujoč in zanesljiv informacijski sistem, ki nudi tako aktualne kot arhivske podatke, je osnova za katerokoli prognostično metodo. Zato smo predlagali razvoj prognostičnih osnov za varstvo gozdov v Sloveniji, ki je bil sprejet v letu 2010 in je trajal do 2012. Delovni sklopi projekta so bili: WP1: standardni operativni postopki za razvoj prognostičnih modelov v varstvu gozdov. WP2: metode za spremljanje stanja biotskih in abiotskih dejavnikov, ki so ali lahko postanejo gozdu škodljivi, s poudarkom na ključnih podatkih, ki so pomembni za izvedbo kakovostne prognoze. WP3: Informacijski sistem, ki bo veljal kot osnova za prognozo škodljivih pojavov za gozd v Sloveniji.

V okviru WP1 smo razvili naslednje standardne operativne postopke za razvoj prognostičnih modelov v varstvu gozdov: postopek za izgradnjo modela - splošen postopek, postopek za izbor vrste modela glede na obravnavano vrsto problema in namen, postopki za razvoj vrst modelov relevantnih za prognozo v varstvu gozdov, postopek za izbiro ravni kompleksnosti modela, postopek za izbor spremenljivk v modelu in določanje kakovosti podatkov, postopek za določanje občutljivosti modela, postopki kalibracije modela, postopki validacije in ocene točnosti modela.

Naredili smo kritično revizijo obstoječih metod spremljanja škodljivih biotskih in abiotskih dejavnikov za gozd. Pri tem smo bili osredotočeni na ključne podatke, ki so pomembni za izvedbo kakovostne prognoze. WP2 je vključeval: opis splošnih metod in smernic spremljanja škodljivih biotskih in abiotskih dejavnikov za gozd, opis metode za ocenitev zdravja gozda, standardni operativni postopek za razvoj metode spremljanja stanja določenega škodljivega organizma, katere namen je zbiranje podatkov za izvedbo kratkoročne prognoze pojavljanja škodljivega organizma, opis metod spremljanja izbranih škodljivih biotskih in abiotskih dejavnikov za gozd v Sloveniji.

Informacijski sistem (WP3) deluje na elektronski osnovi in zato smo ga poimenovali e-varstvo gozdov Slovenije (EVG). EVG je pripomoček pri: izdelavi letnih zbirnih poročil po vseh organizacijskih ravneh Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), pri izdelavi drugih poročil, analizi podatkov in pri izobraževanju, komunikaciji s strokovnjaki iz področja varstva gozdov, ugotavljanju pravilnega vzroka poškodbe. EVG predstavlja informacijsko središče za varstvo gozdov v Sloveniji. Pri gradnji sistema EVG smo upoštevali naslednja načela in usmeritve: sistem je uporaben pripomoček na vsaki ravni ZGS, je enostaven za uporabo, prijazen do uporabnika, ni podvajanja vnosov istih podatkov, omogoča sledljivost in kontrolo zapisov, je vir znanja ter bo omogočal kakovostne prognoze.

Ob koncu projekta smo izdali znanstveno monografijo, kjer bomo opisali standardne operativne postopke za razvoj prognostičnih modelov v varstvu gozdov v Sloveniji, metode za spremljanje škodljivih biotskih in abiotskih dejavnikov za gozd ter opis delovanja informacijskega sistema. Povezava do monografije (PDF).

Rezultati projekta bodo imeli izreden dolgoročen vpliv na razvoj področja varstva gozdov v Sloveniji. Vzpostavljeno je informacijsko središče za varstvo gozdov, zgrajene so osnove za opravljanje prognoze v varstvu gozdov. To je osnova za modeliranje in napovedovanje škodljivih biotskih in škodljivih abiotskih dejavnikov v gozdovih Slovenije. Predlagani projekt je zgradil osnove za kakovostno in konkurenčno delo na celotnem področju varstva gozdov in še posebej prognostičnega dela.
Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?
Ne strinjam se