Večna pot 2, 1000 Ljubljana
Telefon: +386-1-200 7802
Fax: +386-1-257 3589
E-naslov: info@gozdis.si
Kako do nas?
sl
en

Seminar o Biotski raznovrstnosti tal: upravljanje in ohranjanje posledice


Ljubljana, 18. april 2013

Dr George G. Brown bo imel seminar o »Biotski raznovrstnosti tal: upravljanje in ohranjanje posledice«. Seminar bo v četrtek, 18. aprila 2013, ob 11. uri, v Veliki predavalnici Gozdarskega inštituta Slovenije (1. nadstropje).

 
Povzetek:
Tla so živa bitja in dom številnih organizmov, ki so si zelo različni glede na velikost - od najmanjših do največjih (od bakterij za deževnike), glede na strategije prehrane in življenjskih navad. Velika prostorska in časovna spremenljivost tal še spodbuja kompleksnost strukture tal in neverjetno število živalskih vrst, npr. ekosistem zdrave zemlje ima lahko nekaj vrst vretenčarjev, springtails in oligochaetes, na desetine vrst ogorčic, pajkov, pršic in stonog, več kot sto vrst žuželk in gliv in morda tisoče vrst bakterij in aktinomicete. To velja tudi v primeru agroekosistemov, čeprav je raznolikost nadzemnih vrst v tem primeru precej nižja.
Številne vrste živali in mikroorganizmov v tleh zagotavljajo številne pomembne funkcije in ekosistemske storitve, vključno z: biokontrolo škodljivcev, zajedavcev in bolezni; razgradnjo; kroženje hranil; sekvenciranje ogljika; nastajanja tal; sprememba fizikalnih lastnosti (predvsem poroznost in združevanja), ki vplivajo na stabilnost tal, izmenjavo plinov, C sekvenciranje, vodno odtekanje, infiltracijo in skladiščne zmogljivosti; za človeka, ki živi v neposredni bližini, predstavljajo vir hrane; zagotavljajo opraševanje rastlin ter izvajajo nadzor nad rastjo rastlin (pozitivni in / ali negativni).
Ne glede na pomen in dinamičnost pa je podzemeljski ekosistem pogosto neprepoznan, slabo razumljen in upravljan. Človekove odločitve glede uporabe in upravljanja krajine igrajo ključno vlogo pri določanju številnih dejavnikov pomembnih za vzdrževanje aktivne in koristne skupnosti tal. Na primer, konverzija naravnih habitatov in intenziviranja kmetijstva predstavljata največjo grožnjo biotski raznovrstnosti tal ter kakovosti tal. Vendar človek lahko z ustrezno uporabo in upravljanjem kmetij zmanjša negativni učinki in spodbuja pozitivne sinergije.
Možnost sinergije različnih načinov upravljanje in uporabe tal se raziskuje v številnih mednarodnih projektih in postaja del različnih raziskovalnih pobud. Pričakujemo velik napredek in odgovore na številne izzive, ki smo jih imeli doslej.

IzpostavljenoNaša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?
Ne strinjam se