Večna pot 2, 1000 Ljubljana
Telefon: +386-1-200 7802
Fax: +386-1-257 3589
E-naslov: info@gozdis.si
Kako do nas?
sl
en

Znanstveni posvet o gozdarstvu in lesarstvu: GOZD IN LES


Ljubljana, 24.10.2014

V petek, 24.10.2014, je na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti v organizaciji IV. razreda za naravoslovne vede SAZU in Gozdarskega inštituta Slovenije potekal znanstveni posvet o gozdarstvu in lesarstvu z naslovom Gozd in les. Prireditev je organiziral prireditveni odbor v sestavi: akademik dr. Mitja Zupančič, predsednik odbora, prof. dr. Hojka Kraigher, svetovalka SAZU, in prof. dr. d. h. c. Niko Torelli, svetovalec SAZU.

Na prireditvi so imeli predstavitve vidni člani slovenske gozdarske in lesarske stroke. Posvet je otvoril akad. prof. dr. Robert Zorc, tajnik IV. razreda SAZU , pozdravni govor je imel akademik prof. dr. Tadej Bajd, predsednik SAZU in pobudnik posveta.  Akademik dr. Mitja Zupančič je predstavil zgodovino gozdarstva in lesarstva v Sloveniji, pregled znanosti in znanj o in v gozdu, gozdarstvu in lesarstvu je predstavila Hojka Kraigher s soavtorji. Damjan Oražem, v.d. direktorja Zavoda za gozdove Slovenije, je predstavil vloge, naloge in dodano vrednost javne gozdarske službe v normalnih in izrednih razmerah, nato pa je sledil odmor, ki je ponudil priložnost za bolj neformalno druženje.

Sledil je lesarski del prireditve. Prof. Niko Torelli je imel zanimivo in sproščeno predstavitev z naslovom: »Les – zares«. V njej se je dotaknil zgodovine lesa in njegove uporabe ter pomena lesa in gozdov za preteklost in prihodnost človeštva. Igor Milavec iz Gospodarske zbornice Slovenije je osvetlil vzroke za propadanje lesne in pohištvene industrije v Sloveniji in podal predloge za njeno ponovno rast. Po njegovi predstavitvi se je razvila živahna razprava o usmeritvi slovenskega lesarstva v prihodnosti. Znanstveni del posveta je zaključilprof. dr. Janez Krč, prodekan Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire na Biotehniški fakulteti, ki je predstavil preteklo, sedanjo in možne različice prihodnje organiziranosti gozdarstva na slovenskem.

Sledili sta predstavitvi knjig. Doc. dr. Manja Kitek Kuzman iz Oddelka za lesarstvo Biotehniške fakultete je predstavila monografijo o lesenih gradnjah oz. arhitekturi z naslovom Contemporary Slovenian Timber Architecture for Sustainability. Tomaž Hartman iz Zavoda za gozdove Slovenije, Območne enote Kočevje, je predstavil knjigo Pragozd, barvno foto-knjigo, ki z izbranimi fotografijami in premišljeno konciznim besedilom predstavlja znamenitosti in lepote Rajhenavskega Roga in drugih pragozdov na Kočevskem.

Prireditveni odbor je svoje delo opravil zelo dobro in obiskovalci so prizorišče zapuščali zadovoljnih obrazov. Da pa niso odšli praznih rok, sta izdajatelja, založba Silva Slovenica Gozdarskega inštituta Slovenije  (v okviru projekta EUFORINNO) in Založba SAZU vsakemu udeležencu znanstvenega posveta podarila izvod knjige Pragozd.IzpostavljenoNaša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?
Ne strinjam se